Близо 600-те жители на угърчинското с. Катунец мърморят и ругаят Петър Драшков, брат на уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Гневът на селяните е продиктуван от факта, че Драшков-старши владее 29 832 лв. 418,630 дка от местната общинска мера. В момента Петър-Драшковия имот пустее, а устно разпореждане от кмета им Георги Вътев от ДПС им забранява по какъвто и да е повод да минават през него. По тази причина обаче агростопаните не могат да обработват собствените си ниви, нито пък могат да пасат добитъка из бившата общинска мера.
Бунт срещу Петър Драшков пламна и в средата на юни м.г., когато в неговия новозакупен имот започна изсичането на вековни горуни и круши с обиколка на дънерите до 5 м. Протестни писма бяха разпратени до областната администрация, Окръжната и Районната прокуратури в Ловеч. В тях техните автори настояваха и, че Община-Угърчин продала на Петър Драшков мерата на безценица.
В отговор кметът на Община-Угърчин Валенти Вълев заяви, че продажбата се е осъществила на тази цена, тъй като нямало обществен интерес към горепосочения имот. Според него действията им са законосъобразни, търгът се провел с решение на местния парламент в Угърчин, а обява за него била пусната в ловешкия в-к "Народен глас". Драшков-старши спечелил имота, тъй като бил единственият кандидат. Процедурата продължила 90 дни, а сделката била осъществена на 28 юли 2004 г. Стойността пък била определена от независим лицензиран оценител. Жителите на Катунец обаче са категорични, че никой не ги е уведомил за търга.
Две години по-късно Драшков отново кандидатства за закупуването на още 900 декара в землището на Катунец. Този път обаче угърчинският Общински съвет отказа да вземе решение по новото искане на Драшков-старши поради опасения народният гняв да не избухне с непредвидими последици. След месец Петър Драшков пристигна в Катунец, свика събрание и заяви, че ще развива овцевъдство върху земите си. Според очевидци жена го запитала какво работи. "Дипломат съм", отвърнал Драшков. "Па, то гледането на овце, не е като дипломатството", рекла му селянката.
Гергана Димитрова, БЛИЦ