Тази година британското лято дойде не само с поройни дъждове, но и с доста лоши новини. Тръгналата от Съединените щати кредитна криза започна осезаемо да хапе и обикновения британец. Проучване на консултантската компания „Кей Пи Ем Джи”, направено през юни, показа тревожни тенденции в британския трудов пазар. Ето какво заяви пред медиите главният икономист на фирмата Андрю Смит:
„През по-голямата част на тази година има спад в назначаването на нова работна ръка. За първи път през юни броят на незаетите работни места, които се предлагат на пазара, всъщност намаля. Това не се е случвало през последните пет години”, посочва експертът на „Кей Пи Ем Джи”.

Най-новото изследване на фирмата, публикувано само преди дни, потвърждава мрачните очаквания за по-голяма безработица. То сочи, че едва 29% от британските работодатели планират да наемат нови работници за периода до месец септември. Само преди три месеца желаещите да вземат нови хора на работа са били значително повече – 37%. Проучването показва и това, че за същия период броят на фирмите, които предвиждат съкращения е скочил от 22% на 27%.

Междувременно най-голямото обединение на работодателите – Конфедерацията на британската индустрия предупреди, че икономиката е започнала да се влошава по-бързо от очакваното. В открито писмо до компаниите, които членуват в организацията, нейният председател Ричард Ламбърт посочва, че се наблюдава забавяне във всички основни сектори, а нестабилният имотен пазар и по-тежките условия за отпускане на жилищни кредити са се отразили зле на консуматорското потребление.

В интервю за Би Би Си Ламбърт прогнозира, че британците са изправени пред трудни времена: „Ще имаме две години, през които икономиката ще расте под своите възможности. Ще има неизползван капацитет, което означава, че ще има и съкращаване на работни места”, изтъква председателят на Конфедерацията на британската индустрия.

По последни данни безработицата във Великобритания е малко над 5%. Въпреки че тази цифра засега не е толкова стряскаща, експертите се плашат повече от друга статистика. През първата половина на тази година броят на къщите, иззети от банките защото хората не могат да си плащат ипотеките, е скочил с 48%.

Друга от известните консултантски компании „Прайс Уотърхаус” изчислява, че през последната година Великобритания е била ощетена с 600 млрд. паунда заради кредитната криза. На толкова се равняват загубите в жилищния сектор и обезценените акции на финансовите фирми, двете най-засегнати области. „Прайс Уотърхаус” предвижда, че все повече британци няма да могат да теглят заеми и ще имат по-ниски пенсии.

При това положение не е чудно, че въпреки падащите цени на жилищата, никой не бърза да купува – не само у дома, но и в чужбина. Британците си пазят парите за черни дни, уплашени от рязко скочилите цени на горивата и храните и от перспективата, че могат да останат и без работа.

Според онлайн изданието „Пропърти уайър”, което проучва глобалните тенденции в развитието на имотните пазари, икономическата несигурност в Обединеното кралство е започнала да се отразява отрицателно и на България.

В специална статия, посветена на българските имоти се казва, че британските инвеститори, доскоро най-активните купувачи край Черноморието и в планинските курорти, сега се опитват да се отърват от своите апартаменти и то често на загуба.

Имотните агенции са единодушни, че спадът в продажбите на български имоти се дължи на намаляващия прилив от британски купувачи, пише още в материала. „Те бяха заменени от руски, скандинавски и румънски инвеститори, но те не купуват със същия размах като британците”, отбелязва „Пропърти уайър”. /Кафене.нет, ДВ