British Petroleum работи на базата на прогнози, че цените на петрола през идната година ще са между 50 и 55 долара за барел, защото световните запаси постепенно се завръщат към нормалните си равнища. Това заяви финансовият директор на компанията, Брайън Гилвар, цитиран от агенция Ройтерс.
По думите му, споразумението на ОПЕК+ за намаляване на добива вече дава своите плодове. Но в компанията не очакват, че цените на петрола ще запазят сегашното си равнище от 60 долара за барел. "Към края на следващата година ние ще се върнем към по-нормални обеми на запасите", каза Гилвар. По думите му, волатилността на цените на петрола продължава, затова той не смята, че сегашното равнище на цените ще се запази в бъдеще. "Мисля, че 50-55 долара е доста добро работно предложение за идната година", каза той. 

Би Пи ще може да отчете печалба през идната година при цена на петрола от 50 долара за барел и, вероятно, 45 долара за барел, добави той. в дългосрочна перспектива компанията ще работи за намаляване на нивото на загубите при цени  от 35 долара за барел, каза той. 

По-рано BP сигнализира за растяща увереност в това, че спадът в петролния отрасъл върви към своя край. Британската компания реши да започне обратно изкупуване на своите акции, издадени за частично покриване на дивидентите по време на спада на цените. 

Очакванията относно доходите на BP вече бяха високи, след като миналата седмица редица петролни компании представиха силни резултати. Възобновяването на изкупуването на акции, а също и печалбата през третото тримесечие, която надвиши прогнозите, подчертаха подобряване на състоянието на отрасъла.  "Тази година ние постигнахме значителен прогрес при адаптирането към по-ниските цени. Отчитайки този импулс, който виждаме в нашите предприятия, и увереността в перспективите пред финансовите групи, ние ще подновим програмата по изкупуване на акции", отбеляза главният финансов директор на Би Пи. 

Превод и редакция: БЛИЦ