Експертите от техническата група в Брюксел, която обсъжда вариантите за подпомагане на българските млекопроизводители, отложи решението си за другата седмица, съобщи "Дневник".
Групата беше създадена след срещата на вицепремиера Меглена Плугчиева и земеделския министър Валери Цветанов с еврокомисаря по земеделието Мариан-Фишер Боел преди два дни, когато беше обсъдено искането за отпускане на допълнителна държавна помощ от 60 млн. лв. за животновъдите. Вече стана ясно, че Европейската комисия няма да допусне директна помощ, защото тя противоречи на принципа на конкурентност в рамките на общността.
По предложение на еврокомисаря вариантите за подкрепа са техническа помощ за покриване на стандартите за качество, инвестиционна помощ или субсидии за реструктуриране на малките ферми. Подобен опит е приложен в Австрия, където стопаните получават до 10 хил. евро, поясниха експерти.

След разговорите в еврокомисията вчера земеделският министър Валери Цветанов отказа подробности за вида на помощта. Министърът обясни, че вероятно до края на следващата седмица еврокомисарят Мариан-Фишер Боел ще се срещне с представители на българските животновъди. "Така те ще имат възможността да се убедят лично, че екипът на министерството е защитил интересите им пред Брюксел", отбеляза Цветанов. /БЛИЦ