Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че "ако някой мисли, че може да притиска България, преструвайки се, че иска "Южен поток" през Румъния, ни смята за наивни", предаде Медиафакс.
Бъсеску беше помолен да  коментира предложението на  Газпром за включване на Румъния в проекта "Южен поток". Бъсеску отговори, че не е давал на никого какъвто и да било мандат по този въпрос. Той увери, че Румъния ще спази ангажиментите си пред европейците, а приоритет в тази област е проектът "Набуко"."Който си мисли, че може да притиска България, ако има подобна игра, преструвайки се, че иска "Южен поток" през Румъния, ни смята за наивни", каза Бъсеску. Той допълни, че при положение, че проектът "Южен поток" бъде пуснат в действие, ще е необходимо да се използва изключителната икономическа зона на Румъния, тъй като през нея трябва да мине тръбопроводът. "Може би това ще е темата, по която ще се преговаря, но не и изоставянето на проекта "Набуко" заради проекта "Южен поток". Ние сме страна член на Европейския съюз. Вероятно знаете, че държа Румъния да спазва всички ангажименти, които е поела, независимо от външния натиск", каза Бъсеску.
Руският печат писа неотдавна, че Газпром разглежда възможността за включване на Румъния на мястото на България в проекта "Южен поток", тъй като България създавала трудности и така забавяла строежа на газопровода. От Трансгаз отрекоха тази информация и уточниха, че не са обсъждали с Газпром евентуално включване на Румъния в "Южен поток". /БЛИЦ