"Булгаргаз" ще поиска да започват преговори с "Газпром" за подписване на нови договори за доставки на руски газ по време на визитата на президента Георги Първанов в Москва, което започва утре. Това съобщи изпълнителният директор на газовата компания Димитър Гогов. В края на миналата година българската страна поиска започване на разговори за нови договори, защото сегашните изтичат през 2012г., както и премахване на посредниците.
При посещението на вицепрезидента на "Газпром" в София Александър Медведев енергийното министерство поиска руската компания да компенсира потребителите в България за спрените доставки по време на газовата криза, България да получи недоставените количества газ на по-ниски цени, както и да премахне посредниците. Тогава Медведев заяви, че претенциите за компенсации трябва да бъдат насочени към Украйна и руската компания няма да плаща, защото смята обстоятелствата за форсмажорни.

Друго искане на българската страна е да бъдат променени компоненти за определяне на продажната цена на природния газ. В момента тя зависи от среднопретеглените цени на мазута с 1 и 3% и газьола за девет месеца назад. /Дневник.бг