130 млн. евро е минималната цена, от която Агенцията за приватизация (АП) е намислила да пусне наддаването за “Булгартабак холдинг” АД, съобщава столичен вестник. Това е един от най-обсъжданите варианти, които АП мъдри от няколко месеца. Цигарената компания ще се продава на открит търг с явно наддаване.
Най-малко 200 млн. евро трябва да е стартовата цена за холдинга. В него влизат двете цигарени фабрики в Благоевград и в София, предприятието за преработка на тютюн в село Ясен, както и цигарените марки. “Булгартабак” има десетки милиони евро на депозит, няма дългове и държи около 60 на сто от пазара на цигари в страната. Расте и експортът.

Компанията стои много стабилно в условията на жестоката конкуренция и ценовата война на свободния пазар.

130 млн. евро е минималната цена, от която ще тръгне наддаването при продажбата на “Булгартабак холдинг” в един от най-вероятните варианти, подготвен от Агенцията за приватизация.

Тази цена е малка, коментираха брокери. Според тях наддаването за цигарените фабрики в Благоевград и София и предприятието за преработка на тютюн в Ясен край Плевен трябва да тръгне поне от 200 млн. евро. Още повече че българската цигарена компания няма никакви борчове, а и разполага с над 80 млн. евро живи пари, депозирани по различни банкови сметки. Родните цигарени марки успяха да се наложат в тежката конкуренция с транснационалните производители и държат към 60% на свободния български пазар.

АП предвижда дружествата от холдинга да бъдат продадени на открит търг с явно наддаване. Условието е купувачът да бъде консорциум от стратегически инвеститор в комбинация с финансова институция.

В този приватизационен вариант е предвиден депозит от 20 млн. лева за участие в търга. Още не е известна стъпката за наддаването, но обикновено депозитът е с обема на 1 до 2 стъпки. Ако бъде обявен такъв огромен депозит, няма защо да се надяваме да се появят сериозни чуждестранни инвеститори, коментират експерти. Ако някой от кандидатите тръгне да оспорва в съда процедурите или сделката след приключването й, това би означавало в кризата парите да останат заключени поне година. При днешните лихви това са 1,5 млн. евро загуби, обясняват инвестиционни посредници.

АП обеща да обяви процедурата в края на миналата седмица, но не успя.


АП: Ще вземем решение до дни

Изпълнителният съвет на Агенцията за приватизация (АП) ще вземе решение за “Булгартабак” тази седмица, заяви шефът на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Според него медиите не трябвало да публикуват “предварителна и непроверена информация по най-важната сделка, която се прави в труден момент”. Но отказва да коментира истина или неистина са разкрили източниците на вестника за приватизационната процедура.

“Дори да има едно попадение във вашата информация, останалото не е така”, каза Николов.

Според него най-точната и коректна информация ще бъде обявена на пресконференция пред всички медии.

Николов уточни, че няма срок за вземането на решение по сделката за “Булгартабак”. Приключваме с обсъждането, но още няма окончателно решение, добави Николов. Той щял да накаже дисциплинарно информатора в АП, ако разбере кой е. /БЛИЦ