“В близките 1-2 години бургаските строителни фирми ще пренасочат бизнеса си към Средна Азия”, споделиха хора от строителния бранш край морето, предаде кореспондентът на БЛИЦ в града.
Особено привлекателни за строителния бизнес са държави като Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, дори и Монголия и Афганистан.
Причина за пренасочването на бизнеса е задаващата се стагнация в този сектор. Заради световната финансова криза и лошата конюнктура се очаква в близките месеци много строителни фирми да изпитват затруднения, а част от тях и дори да фалират.
Сега само по Южното Черноморие има построени близо 40 хил. апартамента, които се предлагат, но в момента търсенето им е почти нулево.
Според анализаторите световната криза почти няма да засегне държавите от Средна Азия, чиито икономики са съвсем малко обвързани с ЕС и САЩ, където са най-големите проблеми. По тази причина там бургаски и въобще български фирми по-лесно могат при добра офертна политика да получат достъп до строителните им пазари. /Марина Шиварова, БЛИЦ