"Мафия", "Петролна мафия", "Вън от Бургас, никой не ви е канил", "Go home", “Ние от народа не щем петролопровода”, “Долу продажните политици”, с тези викове бургазлии провалиха представянето на Международната проектна компания за "Бургас - Александруполис" и изгониха заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев.
Над 200 жители на морския град барикадираха централния вход на хотел „България", а след това се качиха в залата, където трябваше да започне конференцията. В залата те се обърнаха към Рогачев и му заявиха, че според Конституцията на страната ни нямат право да променят земеделските земи. Меден рудник се задъхва, знаете ли това, попитаха негодуващите и се възмутиха, че Рогачев е спрял българските знамена на входа. "Не работите за България", категорични бяха негодуващите. Те не позволиха на Рогачев и компанията да обявят проекта. След като се местиха из различни зали на хотела, организаторите накрая обявиха, че проектът няма да бъде представен. 
В Бургас трябваше да бъде представен екипа, който ще строи петролопровода до гръцкия град. Компанията „Транс Болкан Пайплайн” ще работи с международни експерти по екология и технически въпроси. За независим консултант е избрана чуждестранна компания, която ще направи оценка за въздействието върху околната среда на проекта. Предварителните проучвания вече са започнали. 27% от жителите на общината не одобряват проекта, стана ясно след като в града бе проведен референдум. /БЛИЦ