Министерството на финансите е обявило нов търг за административната сграда на НАП на бул. “Цариградско шосе” 113 А, която от 25 години стои недостроена. Теренът, на който се намира сградата, е на МФ и ИПК “Родина”. Това заяви главният секретар на Министерството на финансите Росен Асенов.

По думите на Асенов от ИПК “Родина” са предложили да станат инвеститор и заедно с държавата да участват с 50% в построяването на новата сграда. Държавата също ще участва с 50 на сто в собствеността на имота.
Според зам.-изпълнителния директор на НАП Гавраил Забуртов идеята е държавата, в лицето на МФ, да влезе в имота с апортни вноски от 4 нейни имота – имотите на Агенцията на ул. “Аксаков” 21, бул. “Дондуков” 51, ул. “6-ти септември” и имота до ИПК “Родина”, който е на НАП. ИПК “Родина” влиза с 1 имот – терена, където се намира недостроената сграда. Още през 2002 г. ИПК “Родина” прехвърля сградата на МФ. През 2008 г. беше прекратен търга за тази сграда, защото за правителството не беше финансово осъществимо да извади още 20 млн. евро, които не влизаха в разчетите му. Сега няма да се изискват повече от предвидените пари, обеща Забуртов.
НАП силно се нуждае от тази сграда. “Искаме 12-те офиса, разположени в София, както и в централното управление да се съберат на едно място. Във всичките дирекции на НАП работят 2500 човека”, каза той.
По думите му НАП ще обяви публичен търг за продажба на 4-те държавни имота, но при условие, че имотите се ползват, така че инвеститорът да няма право да има възвращаемост на инвестициите, докато не се построи новата сграда.
Участието на държавата в имота на новата административна сграда е 26%, а това на частника 74% на сто. По думите на Асенов на базата на публично-частно партньорство ще се създаде Акционерно дружество. То ще работи, докато не приключат всички строителни дейности по новата сграда. Разликата между държавни и частни инвестиции ще бъде покрита с чисти кешови пари на ИПК “Родина”, каза още Асенов.

Проектът на сградата, която съществува в момента, е струвал 234 хиляди евро. 50 хиляди евро са отишли за строителния надзор, от които 25 хиляди евро се очаква да бъдат върнати. В случая държавата губи 259 хиляди евро, тъй като за новата сграда ще се прави нов проект, старият няма да важи и парите няма да бъдат върнати. Чисто новата сграда се очаква и да излезе много по-солено на инвеститора, отколкото са апортираните имоти на финансовото министерство. Асенов беше категоричен обаче, че тези четири имота са абсолютно достатъчни, за да покрият сумата по участието на държавата в построяването на новата бъдеща сграда. Тя ще се разполага на сегашните 50 хил. кв.м. и има всички евроизисквания за сграда клас А. Цената й обаче не стана ясна. Очаква се до 2 – 3,5 г. да бъде готова.
Десислава Вангелова, БЛИЦ