Песимистичните прогнози за очертаваща се сериозна дупка в хазната тази година започнаха да се сбъдват. За първите три месеца бюджетът е събрал с 344 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2008 г., което е спад с 5%. Бюджетният излишък също се топи. За първите три месеца той е 514 млн. лв., а по същото време миналата година беше 1.664 млрд. лв., пише "Сега".
Това сочи доклад на министъра на финансите Пламен Орешарски, който той днес ще внесе за разглеждане в Министерския съвет. Цифрите показват, че целта от 3% бюджетен излишък със сигурност няма да бъде постигната, а ако нещата продължават така, може и да няма никакъв излишък.

Основният проблем идва от най-важния данък в държавата - ДДС. От него са събрани с 245 млн. лв. по-малко. Причината е рязкото свиване на вноса - той е с 35% по-нисък от първите три месеца на м.г., а също и спадащият износ. "По-ниските приходи са и заради драстичното намаление на цените на петрола, металите и други основни суровини на международните пазари в резултат на кризата", отчита Орешарски. В началото на м.г. цените на петрола гонеха рекорди, което беше добре дошло за бюджета.

Още в края на април шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов заяви, че оптимистичната прогноза на агенцията е да събере с 1.9 млрд. лв. по-малко от планираното. За да компенсират частично дупката в приходите, данъчните предвиждат извънредни мерки за събиране на просрочени задължения на граждани и фирми, чрез които да набавят около 400 млн. лв. Песимистичните прогнози са, че в приходната част на бюджета ще се очертае огромна празнина в размер между 4 и 6 млрд. лв., което налага спешно съкращаване на разходи. Планираните приходи са около 21 млрд. лв.

Постъпленията от акцизи върху горивата също намаляват, става ясно от данните на Орешарски. От януари до март т.г. са събрани 388 млн. лв., което е с 44 млн. лв. по-малко от м.г. Събраните мита също са с 8 млн. лв. по-малко, което се дължи на намалелия внос на автомобили и алуминий.

Приходите от данък печалба са паднали сериозно - с 13.5%.

Само при данъка върху доходите на физическите лица нещата стоят по-добре - отчита се увеличение с 56 млн. лв. От този налог през първите три месеца са постъпили общо 476 млн. лв.

Към социалните фондове, основно НОИ и НЗОК, са постъпили 1.27 млрд. лв., което е с близо 80 млн. лв. повече от м.г. Трябва да се има предвид обаче, че увеличението идва основно от увеличената от 6 на 8% здравна вноска и вдигнатите с около 1/4 осигурителни прагове.

Няма как приходите да са добре при положение, че БНБ очаква спад на икономиката до 2%, а бюджетът е планиран на ръст от 4.7%. Икономическият министър Петър Димитров вчера каза, че НСИ за пръв път от 12 години насам ще отчете спад на икономиката на страната, но в същото време гордо обяви, че с това лошите новини за икономиката за тази година ще свършат. Според него през март вече били видни признаци на оживление и краят на кризата се виждал.

Междувременно вчера НСИ обяви, че инфлацията за април е 0.7%, а от началото на годината - вече 1.3%. Много експерти намират този процент за твърде висок за страна, чиято икономика по всичко личи е в рецесия. Според данните на НСИ инфлацията за април се дължи преди всичко на поскъпването на алкохола и цигарите, което е било 13.2%, докато цените на хранителните стоки са останали на равнището си от предишния месец. /БЛИЦ