Има изпратено писмо от КНСБ до министър-председателя Сергей Станишев, в което се алармира за случващото се в комбинат "Кремиковци". Председателят на федерация “Металици” към КНСБ Васил Яначков заяви, че докато не си уредят отношенията с “Ворскла Стийл България” ще поискат от ръководството да се спре експедицията на суровини, за да се гарантира изплащането на заплатите на работещите в комбината. По думите му по този начин са били изплатени заплатите за месец юни, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.

От КНСБ настояват и да се привлекат нови компании, които проявяват интерес към обезпечаването на "Кремиковци". „Комбинатът произвежда по-малко суровини, с по-ниско качество и съдържание на желязо”, обясни председателят й Васил Яначков. По думите му "Ворскла стийл" - България не може да изпълни ангажиментите си по сключения договор.  Преработвателната такса за 60 000 тона суровина е 17 400 000 евро, но „Ворскла“ не е изплатила тези задължения към комбината. Количествата въглища, които Константин Жеваго е трябвало да предостави по договор за последните три месеца е 150 хил. тона въглища, но той е доставил 86 789 т. Поради това необходимият технологичен резерв за работа на коксовите батерии липсва и създава опасни предпоставки за съоръжението, смята Яначков. По договор железо-съдържащите суровини е трябвало да достави 270 хил. т., а е доставил 160 378 т. за производство на месец на 60 хил. т.    
Според Яначков Константин Жеваго бил дал за заплати на работниците 52 млн. лв., а трябвало да даде 102 млн. лв. задълженията му към комбината били в размер на 25 млн. евро. По думите му, Жеваго доставял и некачествени суровини със 17% желязо в тях за обработка, които били под допустимата норма. Яначков обясни, че  под 50% съдържание на желязо в суровината се смята за ненормално, а под 35 на сто за недопустимо. Те се обработват и у нас, но трябва да преминат през флотация и обогатяване и чак тогава стигат до металургичното производство.  
За оздравяването на комбината има няколко възможности. От КНСБ смятат, че най-удачният вариант е да се капитализират задълженията му. “Така всеки лев ще се превърне в акция и предприятието няма да има задължения, но ще може да тегли кредити от всички банки”, смята Яначков. Ако се тръгне по тази линия обаче, трябва да се потърси първо съгласието на кредиторите. Яначков допълни, че по този начин са оздравени редица заводи в САЩ. Друг вариант за “Кремиковци” е кредиторите да осигурят финансов ресурс на дадена фирма оператор и да й се постави срок за оздравяване на комбината, а след това да го продадат.  
Отклоняването на Митал е било груба греша и във времето някои хора щели да бъдат принудени да дадат обяснение за това си решение, категорични са металиците. /Десислава Вангелова, БЛИЦ