Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници” (АМ) започват съвместни ревизии на дружества, регистрирани по Закона за акцизите и данъчните складове - производители и търговци на спиртни напитки, тютюневи изделия и горива. Това стана ясно на срещата на висшите ръководства на двете агенции, в която участва и заместник-министърът на финансите Кирил Желев в Бургас.
Срещата е свързана с желанието на двете институции да обединят усилията си за подобряване на ефективността в съвместната ни работа, а като пряк резултат от това – повишаване на приходите в хазната.
На форума беше обсъден също и механизъм за обмен на данни и достъп до информационните масиви на двете институции. Става въпрос за двупосочен обмен на информация – както достъп до данни от митническите декларации за служителите на НАП, така и достъп до данъчно-осигурителна информация за инспекторите в АМ. По този начин ще бъдат пресечени опитите за представяне на различна информация пред двете институции.

Изпълнителният директор на НАП Мария Мургина съобщи още, че започват инвентаризации в складовете на определени групи рискови фирми в цялата страна. Целта е да се опишат наличностите на определени активи и да се проследи дали за тях е платен дължимият ДДС, респективно дали законно е ползван данъчен кредит. В последните няколко месеца инспекторите на НАП са установили, че има много сериозни разминавания между счетоводните документи на някои фирми и това, което реално има в складовете им.
По време на срещата стана ясно и че в челната десятка на физическите лица, платили най-много данъци върху доходите има един бургазлия. Общо 5,311 млн. лв. данък върху доходите на физическите лица са внесли в бюджета през 2008 г. десетте най-големи данъкоплатци, като бургазлията е внесъл над 178 000 лв., което значи, че през 2007 година е спечелил над 2,100 млн. лв. като физическо лице. /БЛИЦ