С 50% може да скочи данък „Сгради" от догодина, ако общините продължат да определят налога както до сега - на базата на данъчната оценка на имотите.
Министерството на финансите предлага от догодина данъчната оценка да се вдигне с 50 на сто. За да не нарасне автоматично и данъкът за сградите, както и другите налози, свързани с придобиване на недвижимо имущество, финансистите предлагат общините да променят формулата за изчисляване като се намали тежестта на данъчната оценка.  Например за налога върху сгради" размерът да бъде между 1 и 2 промила, а не между 1,5 промила и 3, както е сега.

Всеки общински съвет трябва да определи местните данъци до края на януари 2009 г. Решение на всяка община е дали да вдигне данъците си и дали съответно да промени формулата, по която ги изчислява, така че да не облага с големи налози жителите си.  Данък „Наследство" ще се дължи вече ако ви дарят имот над 70 хил. лв., а не над 250 хил. лв., както е през тази година.  Акцизите за бензина и дизела няма да се вдигат още 2 години. Данък "Доход" и данък „Печалба" остават на сегашните нива от 10 на сто. ДДС и догодина ще е 20 на сто. /БЛИЦ