Общината в Карнобат е решила да отдаде на концесия ветрогенераторния парк, съобщи кореспондентът на Агенция Блиц в Бургас. В предстоящата тръжна процедура готовност да участват са заявили наложили се в енергийния бранш фирми от Испания, Германия, Италия, Гърция и Австрия.
Търгът трябва да се проведе до 3-4 месеца. Концесионната такса, която ще влиза в общинската хазна на Карнобат през следващите 35 години, може да надвишава 2 милиона лева годишно, а началната цена за участие в търга е 220 милиона лева.
Прогнозираната сума, която общината може да получи за целия период на концесията, е близо 80 млн. лв. Инвестицията в парка достигне ли 400 милиона лева, с толкова ще се увеличи и капиталът на общината. За да ползва съоръжението, концесионерът ще плаща такса в продължение на 35 години. След този период Карнобат ще получи пълен контрол върху парка и ще може да продължи договора или да търси нов наемател.
Според кмета на общината Георги Димитров, рисковете за околната среда са минимализирани. До месец и половина ще бъде изготвен и ОВОС, който ще бъде подложен на обществено обсъждане.
Марина Шиварова, БЛИЦ