Дефицитът по текущата сметка, който е най-големият макроикономически проблем на България, се е свил наполовина през януари в процентно изражение, обявиха вчера от БНБ.
През първия месец от годината дефицитът е 439 млн. евро или 1.2% от БВП,  два пъти по-малко от януари 2008 г., когато е бил 2.4% от БВП. Намалението е заради значително по-ниския търговски дефицит. През януари външната търговия е на минус 339 млн. евро, т. е. 0.9% от БВП, а това е двойно по малко от януари 2008 г., когато търговското салдо е било също отрицателно в размер на 608 млн. евро или 1.8% от БВП. 
Експерти предричаха, че кризата ще повлияе сериозно върху външната търговия и ще свие както износа, така и вноса. Спадът на износа в сравнение с януари 2008 г. е 27%, а на вноса - с 33%. Влияние оказват както намаленото потребление, така и по-ниските цени на петрола и металите. Проблемът в българската икономика е, че и чуждестранните инвестиции продължават да намаляват. През януари те са били 206 млн. евро, което е със 123 млн. евро по-малко от м. г. /БЛИЦ