Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017
Експертите съветват при експериментирането с различни видове шоколади да се започва от по-леките и постепенно да се върви към по-тъмните. Учените препоръчват чаша червено вино и парче шоколад всеки ден, за да сме здрави. Според тях червеното вино и шоколадът са полезни за повишаване на имунитета, за сърцето, като помагат срещу артрит и настинки. Изследване от университета в английския град Нортъмбри показва, че шоколадът и виното имат положително влияние върху работата на мозъка. В тъмните шоколади и във виното се съдържат полифеноли, които разширяват кръвоносните съдове, като ускоряват притока на кръв към мозъка. Заедно с кръвта там попадат кислород и захари и в резултат на това човек започва да се справя по-бързо и лесно със сложните изчисления.
„Ще се опитаме да покажем съчетаването на различни видове висококачествени шоколади със съответстващите им български вина, което до момента не сме правили на „Винария“, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той прогнозира, че това събитие със сигурност ще предизвика любопитството не само на специалистите, но и на любителите на Дионисиевата напитка и на сладките изкушения.
Дегустацията „Вино и шоколад“ ще се проведе за първи път в рамките на „Винария 2017“. Посетителите на изложението ще имат възможността да се насладят на „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.
Инициативата се организира в партньорство с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и вносителя на белгийски шоколад у нас “Пуратос България” АД.
Международната изложба „Винария“ заедно с изложението за храни и напитки „Фудтех“ и зоната „Вкусове от Италия“ са част от третото издание на мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм, който е единствен на Балканите. Той се организира от Международен панаир Пловдив и включва още три изложби – международната селскостопанска изложба „Агра“, в чиито рамки се провежда и специализираното изложение „БиоАгра“, „Хорека Пловдив“, която предлага обзавеждане за хотели, заведения и търговски обекти, и „Апи България“, където може да се види всичко за пчеларството.
Последвайте ни