Смяната на собствеността на “Топлофикация” от общинска в държавна не е решение на проблема. Нужна е промяна в структурата на дружеството. Това заяви пред Агенция БЛИЦ доц. д-р Димитър Стефанов, бивш шеф на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация. Според него със смяната на собствеността фактически държавата по един прикрит начин дава държавна помощ, не пряко, а чрез Булгаргаз покрива загубите на “Топлофикация”. Затова държавата може да бъде съдена и осъдена много сериозно, твърди доц. Стефанов.
Проблемът просто е отложен и ще стане още по по-сложен, категоричен е доц. Стефанов. Поради тази причина Гражданско сдружение за възраждане на България събира подписка за провеждането на референдум дали да има прехвърляне на активите на “Топлофикация” на държавата.
Проблемът е структурен, твърди Димитър Стефанов. Според него са нужни инвестиции в сградната инфраструктура, за да може всеки апартамент да стане самостоятелна отопляема единица, така както е при снабдяването с електричеството. И който не плаща да може да бъде изключван. Това може да стане чрез прокарването на вертикални щрангове, което не е голяма инвестиция, заяви икономическият експерт.

Друго предложение е сегашното дружество на “Топлофикация”, в което сега всички дейности са концентрирани, да бъде разделено на няколко дружества. Предложението на Димитър Стефанов е да се създаде едно дружество, произвеждащо топло и електроенергия, което може веднага да се приватизира. Второто дружество да бъде собственик на градската инфраструктура, което трябва да е общинско, и също районни дружества или по отделните сгради. По този начин ще има балансиране на интересите, а сега производителят на топлоенергия е в монополна позиция, коментира Стефанов. Дружеството, собственик на градската инфраструктура, ще бъде единствен купувач на топлоенергия и ще бъде като НЕК. Ще стане системата “единствен купувач” и той ще продава енергията на разпределителните дружества. Собственикът на градската инфраструктура ще контролира това, което постъпва по градската мрежа от производителя на топлоенергия. Дружествата, които са собственици на сградната инфраструктура, ще контролират, това което получават от единствения купувач и посредника, и ще контактуват с гражданите. Гражданите от своя страна ще контролират какво постъпва в тяхното жилище, обясни още доцентът.
По думите му държането на “Кремиковци” и на “Топлофикация” в това състояние ни превръща във втора Украйна, защото ще станем зависими от Газпром. Ще има дружество, което не може да плаща и ще принуждава държавата да дава пари. Ще започне да бъде притискана от ЕС, че това са нерегламентирани държавни помощи и ще започнат дела в Страсбург, посочи Димитър Стефанов. Той беше категоричен, че трябва да се излезе от това състояние.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ