Има предложение цената на природния газ да падне с 11,56% от 1 април. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на икономическа конференция. Така цената ще стане 338 долара на входа за 1000 кубични метра. Следващото намаление на природния газ може да бъде от 1 юли в случай, че тогава нямаме нова криза, допълни министърът.
От 1 юли вероятно България ще изкупува от Газпром 1000 кубични метра газ за 250 долара. Това се явява като една от мерките за компенсация на държавата ни от газовата криза. Министърът допълни, че са предявени искания към Газпром заради това може би се очаква цената да падне с още 8%, защото някой трябва не само да компенсира загубите на държавата, но и загубите на бизнеса. Договорът с Газпром, по думите на министърът, гласи следното: "Ако е доставяно с 20% по-малко газ компенсацията е на по-ниската цена". Според Петър Димитров основния проблем не е това, а фактът, че в договора не пише какво Газпром трябва да плати в случай, че няма доставка. Петър Димитров допълни, че при сключване на нови договори вече трябва да се има предвид, че доставчикът на природен газ трябва да гарантира изпълнението на доставката, в това число и по алтернативен начин.
Помолен да коментира фактът, че много анализатори предвиждат проблеми в банковата ликвидност в Източна Европа, Петър Димитров заяви, че банковата ни система е стабилна и проблеми не се очакват у нас. Той помоли журналистите за повече подробности да се обърнат към банковите експерти, а не към него.
Икономическият министър заяви още, че част от страните от ЕС не изпълняват изискванията на еврозоната, в това число прага за инфлация, за очакван дефицит и за общофинансово състояние, които са под нормалния праг. Той не пожела да спомене данни, за да не се създават конфронтации. По неговите думи до края на първата половина на тази година се очаква правителството да преведе от оперативна програма "Конкурентноспособност" към търговските банки финансов ресурс в размер на 200 милиона евро. Само чакаме документите да бъдат парафирани и подписани, каза още той. Министърът допълни, че финансовата криза е засегнала най-много реалния сектор. При преработващата промишленост се отчита спад с 10,9% за ноември м.г. Спад се отчита и при текстилната и химическата промишленост, както и при производството на метали. При енергийното потребление се отчита 4% спад на потреблението на пропан бутан, 6,7% спад на дизеловото гориво, със 7  на сто е спаднало потреблението на електроенергия и със 17,5% потреблението на природен газ.
В близките дни може да имаме стартиране на коксохима в "Кремиковци", ако на комбината бъде доставена суровина на изгодна цена. Министърът добави, че информацията за липсата на гаранции от страна на държавата не е вярна. /Десислава Вангелова, БЛИЦ