Предсрочното въвеждане на еврото няма да повиши инфлацията, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по Нова телевизия. Идеята му не намери подкрепа от премиера, министъра на финансите и ЕК.
В България има валутна стабилност и няма пречка за въвеждането на еврото. Предсрочното му въвеждане  е здравословна мярка за бизнеса, обясни идеята си Петър Димитров. По думите му и сега се ползва еврото, но бихме могли да го въведем като средство за разплащане между гражданите. Бизнесът се безпокои, че при едно влизане в Еврозоната, може да има натиск за плаващ курс, а сега стабилността на лева е гарантирана с валутния борд, каза още икономическият министър. Според него с въвеждането на еврото бизнесът ще бъде с по-висока степен гарантиран. В момента от обръщането на еврото в левове печелят само куфарните търговци и банките, които осъществяват операциите, каза още Петър Димитров. Той призова за ускорено влизане в преходния период за въвеждане на еврото, което по план трябва да стане от следващата година. Министърът беше категоричен, че това няма да доведе до повишаване на инфлацията.
Във връзка с финансовата криза Петър Димитров заяви, че страната ни може да усвоява европарите, предвидени за всички страни членки на ЕС – 6 млрд. евро. България има проблеми само с две агенции по ФАР, не бива това да се превръща в обща виновност, заяви министърът.
Той беше категоричен, че не ни очаква енергиен срив, тъй като страната ни продължава да изнася електроенергия. Парното няма да се увеличава извън предвиденото, тъй като цената на газа се очаква да пада през второто и третото тримесечие на годината, каза още икономическият министър. /БЛИЦ