Няма промяна в обстоятелствата, които да дадат повод на ДКЕВР да промени решението си. Това е отговорът на комисията по повод на това, че вчера ЧЕЗ заявиха, че искат да си запазят тримесечното отчитане, като за сметка на това намалят цената на електроенергията, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
По думите на заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев намалението, което предлага ЧЕЗ е 0,2 ст. на киловат/час, което прави 1% намаление. Той каза още, че в комисията няма внесено искане за запазване на тримесечното отчитане от страна на ЧЕЗ. Комисията запазва решенията си, че до 30 март чехите трябва да преминат към едномесечно отчитане. "Ние приветстваме всички действия, които са свързани с понижаване на цената и с повишаване на качествата на предлаганата услуга, беше категоричен Кирчев. Той заяви, че е изненадан от това, че чешката компания в момента провежда анкета за обществени нагласи и припомни, че цените, които комисията определя са пределно допустими, от там нататък всяко електро-разпределително дружество можеу да решава да си ги намалява колкото си иска. Той отказа да коментира, че от началото на януари до сега няма нито едно домакинство, което е преминало на едномесечно отчитане.
По отношение на намаляването на цената на топлото от 1 април, когато ще падне цената на природния газ с 12% Валентин Кирчев казва, че комисията още не е наясно дали ще падне въобще цената или няма да падне, тъй като не са постъпили отчети на Булгаргаз. Има вероятност и да няма намаление на цената. Той заяви, че от комисията са изпратили писма към топлофикациите, които да направят анализ и изчисления на ценообразуването си. Яснота ще има дали ще паднат цените на парното и на топлата вода в края на март. /Десислава Вангелова, БЛИЦ