Цената на водата в цяла България да бъде повишена средно с 10 до 12 процента от 1 август. Това предвижда предложението на ДКЕВР за нови цени на ВИК услугите. Мотивите за поредното поскъпване на услуга за бита са високите цени на горивата и поскъпването на тока средно с 14 на сто от 1 юли тази година, обясни заместник-председателят на Комисията Валентин Кирчев.
Най-скъпа ще е водата в Стара Загора и Исперих, където цените ще са около 2 лв. за куб. м. В София цената ще бъде 0,86 лв. за куб. м без ДДС. В Добрич увеличението е почти с 20 стотинки, като новата цена от 1 август ще бъде 1,66 лв. за кубик. Според управителя на ВиК–Добрич Величко Василев Е.ON вече е отправила предупреждение, че ще спре тока заради дългове на ВиК дружеството, което доставя водата си чрез електрически помпи. Заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски съобщи, че освен Добрич нито един град у нас не е застрашен от спиране на водата. Михалевски съобщи още, че правителството обсъжда в рамките на бюджета за 2009 година въвеждането на социална помощ от 2,8 куб. м. вода месечно на човек. Помощта ще е безвъзмездна и ще бъде осигурена за най-бедните абонати, който са тежко засегнати от поскъпването на водата.

Няма средства за инвестиции в сектора на ВиК, а кадрите "изтичат" заради ниско заплащане. Това са основните проблеми, които бяха изложени на срещата на представители на водните дружества с ДКЕВР. Това са и причините дружествата да поискат по-висока цена на водата, посочиха представителите на сектора. Те изразиха несъгласие с предложената им от ДКЕВР цена. Мотивите за исканото увеличение са повишаването на цената на електроенергията и строителните материали. Повечето от дружествата имат заеми, които не биха могли да обслужват, ако не получат нужното им увеличение. Цената, предложена на ВиК-Варна, не почива на никакви факти, заяви представителят на дружеството. По думите му има голямо текучество на кадри заради ниското заплащане. През миналата година са напуснали 70 служители. ВиК-Добрич е пред спиране, останали са само няколко инженери, посочиха от дружеството. Кадрите ни напускат, средната работна заплата е 330 лева за 2007 г., каза представителят на фирмата. /БЛИЦ