Трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EON и ЕVN няма да получат исканото увеличение от 1 юли на цената на електрическата енергия с 10%. Това заяви председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.

По думите му е възможно да не получат никакво увеличение, заради кризата, в която се намираме и по преценка на средствата, необходими за инвестиции. Според Шушулов вдигането на много шум за исканото увеличение е обвързано с изборите. При това искане няма нищо ново, тъй като всяка година се прави.  
Тримесечното отчитане е един голям препъни камък за нас, каза още Шушулов. По думите му, ако електроразпределителното дружество ЧЕЗ направи още отстъпки в цената на електроенергията, то чехите ще запазят тримесечното отчитане на ел. енергия и няма да преминат към едномесечно, както трябваше до края на март. В момента ДКЕВР е в позиция на изчакване да видят, дали компанията ще следва предписанията й. Най-вероятно това обаче няма да стане и тя ще отчита потреблението на ел. енергия на три месеца, както и сега. Шушулов отказа да коментира какви още отстъпки в цената трябва да направят чехите. По думите му обаче от Евросъюза искат ефективно да се използват лостовете за намаление на цената във връзка с благоденствието на клиентите. Шушулов каза, че даже и енергийният министър Петър Димитров е защитил тримесечното отчитане на парламентарен контрол в петък.
Засега в ДКЕВР нищо не е постъпило като искане от страна на ЧЕЗ, но когато си подадат заявленията, ще им покажем къде не може да се получи повишен приход. До края на март трябва да публикуват финансовия си отчет за 2008 г., когато ще се види каква печалба ще имат, посочи той. “Не може при такава печалба да реват, че нямат пари, а точно това ще се получи”, бе категоричен Шушулов.
По отношение на природния газ и намаляването на цената му, Шушулов коментира, че вероятно от 1 април цената на газа ще падне на 540 лв. /1000 куб. м. В момента е 614 лв. Според изпълнителният директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов от 1 юли ще има ново поевтиняване – до 360 лв-1000 куб.м. 
От там ДКЕВР ще намали цената на топлинната енергия – от 81 лв. на около 70 лв., а от 1 юли – около 50 лв. /МВтч.
Десислава Вангелова, БЛИЦ