Бъдещето на газов хъб „Балкан“ е добро – в рамките на 110 дни ще се предоставят окончателните резултати от предпроектното проучване. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание.

„Знаете, че вчера след проведена обществена поръчка беше подписан договорът за извършване на предпроектното проучване за газово-разпределителния център на територията на България. Спомняте си, че ЕК ни предостави финансиране, за да направим това предпроектно проучване. Консорциумът, който спечели, включва в себе си едни от най-добрите проектанти, експерти в тази област. В рамките на следващите 40 календарни дни трябва да разполагаме с междинните резултати. В рамките на 110 дни трябва да бъдат предоставени окончателните резултати от предпроектното проучване“, заяви Петкова. 

Министърът на енергетиката заяви, че това е добър проект, който се подкрепя от ЕК и припомни, че той е разработен съвместно с Главна дирекция „Енергетика“ към Комисията. 

Според нея проектът за газов хъб „Балкан“ ще допринесе за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще помогне цената на газа да бъде конкурентна.

За проекта „Белене“, Петкова посочи, че той трябва да бъде реализиран на пазарен принцип. Министърът припомни, че миналата седмица Европейската инвестиционна банка е изявила интерес да финансира изграждането на централата. По думите ѝ, за да се стигне до конкретни разговори, трябва да бъдат направени конкретните анализи и проучвания, каквито парламентът ѝ е възложил. На въпрос дали реализирането на АЕЦ „Белене“ като балкански проект включва интерес на китайския инвеститор, Петкова поясни, че на този етап нищо не може да се изключи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус