Шанс за повече чужди инвестиции у нас, ако бъде сформирано стабилно правителство, прогнозират от Агенцията за инвестиции и икономисти.
След като миналата година инвестициите се свиха до 702 млн. eвро, данните за първия месец на годината са окуражаващи. За януари парите, влезли у нас, са 54 млн. евро - значително повече от инвестициите през същия месец година по-рано, предава Би Ти Ви.

Най-много пари в началото на годината са влезли на първо място от Холандия, а след това от  Малта и Германия.

В Северна България инвестициите са по-малко, отколкото в южната част на страната. В Шумен обаче в момента се строят 3 нови завода - за медни проводници, кухненско оборудване и за производство на изолации. Прогнозите са за нови 1000 работни места.

Диана Атанасова, която от година търси работа, се надява с новите производства да намери своето работно място.

„Доста трудно е да се намери работа в нашия град. Заплатите, които се предлагат, са на много ниско ниво, подчертава тя.

Дали производствата, които в момента се изграждат, ще се разширяват, ще зависи от печалбите на компаниите и от политическата стабилност. От Агенцията за инвестиции очакват повече нови проекти при редовен кабинет.

Липсата на постоянно правителство прави бизнеса несигурен - дали след избори няма да се променят регулаторни режими и данъчни ставки, а това може да отложи решението за инвестиция.

„Част от решението е свързано с това какво ще бъде данъчното облагане. Не можеш да очакваш предвидимост, ако тази данъчна система се променя на всеки една, две или три години:, коментира изпълнителният директор на Агенцията по инвестиции Стамен Янев.

Според икономистите бизнесът избира къде да вложи пари и след оценка на целия регион. В момента България е по-привлекателна от съседните Гърция и Македония.

„Основният проблем на Гърция в момента е цялостната икономическа и политическа несигурност и сериозната криза, от която Гърция все още не е излязла, а в Македония проблемът е по-скоро на ниво политическа нестабилност”, обясни икономистът Десислава Николова.

Ако няма икономически сътресения и при политическа стабилност, инвестициите у нас могат да стигнат и 1,5 млрд. евро, прогнозират икономистите.