Надценките на виното в ресторантите е достигнала 200 - 300% и това е сериозен проблем според Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино. Според нея вино с цена под 8 лева в търговска верига не си заслужава да се купува, защото няма нужното качество. Освен това много малко производители могат да си позволят да продават вината си чрез търговските вериги, защото таксите са изключително високи, съобщава “Монитор”.
С 1,8 млн. тона вино, което се произвежда на Балканите, регионът е петият по големина в света след Франция, Италия, Испания и САЩ, съобщи още Нифору. Тя е сред организаторите на Фестивала на виното, който се провежда днес в столицата. На него ще бъдат представени повече от 500 балкански вина.<br /> <br /> Нашият регион има най-дълга винена история, местните сортове са най-много - над 500 - 600, които са световно богатство. Модата в пиенето на вино се мени, затова експертът се надява погледът да бъде обърнат и към хубавите напитки, които се правят на Балканите. Преди десетина години бяха модерни вината, &ldquo;натоварени с дъб&rdquo;, а сега - по-свежите и плодови вина, сподели Нифору. Въпреки всичко обаче българският мъж остава верен на червените вина, които за разлика от белите обикновено вървят с вкусна храна. Българката лятото минава на бели вина, а българинът - на бира.<br /> <br />