Българите заемат дял от 30% от всички, резервирали зимната си почивка. Между 3 дни и седмица прекарват туристите в зимните ни курорти. Активността рефлектира и в по-високи цени на туристическите услуги през тази зима, съобщава „Стандарт”.
По-голям е броят на туристическите резервации в началото на зимния сезон тази година в сравнение с миналата. Разликата в активността е около 25%, като основният обем туристи са чуждестранните.
 

"Предвид силното начало, предвиждаме сезон, значително по-активен от предходния", казва Илиян Маринов, търговски мениджър на туристическа компания. "Ранните резервации са налице, особено от страна на чуждестранните туристи. Най-сериозен е ръстът при турските туристи - около 35% спрямо 2015 г., тъй като няколко големи туроператори в източната ни съседка започнаха активно да работят с българските зимни курорти. Сериозен е интересът и на останалите ни съседки - Румъния, Сърбия, Македония", казва Маринов.
 
По думите му, ръст има в броя на туристите от всички съседни страни, с изключение на Гърция. "Гърците запазват интереса си на нива от миналата година. Те са и по-чувствителни спрямо промени в цените. Повечето се интересуват предимно от цената и по-малко от качеството на предлаганата услуга", казва Илиян Маринов.
 
Според него румънците и българите са склонни да платят повече, ако получат и по-добри условия. "Ние също се стремим да покачим качеството на услугата си, за да отговорим на очакванията на клиентите. Тази година изцяло реновирахме легловата си база, като тази тенденция е характерна за всички, предлагащи туристически услуги този сезон".
 
Според него през тази година се очертава покачване на цените с около 10-15%.
Чужденците планират дългосрочно и правят ранни резервации, оставайки между 5 и 7 дни в курортите. Българите запазват ваканцията си относително късно, като обичайно идват само за уикенда. Сънародниците ни обаче правят това няколко пъти в рамките на един сезон, докато чужденците обичайно са еднократни туристи. Българите съобразяват почивката си и с ученическите ваканции, затова и началото на януари и февруари са най-натоварените периоди.
 
"През януари и февруари са и по-продължителните ваканции на туристите. През декември хората все още идват "за малко", като интересът към Банско за празниците е изключително голям. Всички дати около Нова година са резервирани, този път предимно от българи. За Коледа картината е малко по-различна - по традиция сънародниците ни по-скоро остават по домовете си, докато при гърците порядките са различни и те демонстрират интерес към празненства в зимните ни курорти", казва Илиян Маринов.
 
Семейства с малки деца продължават да бъдат основните клиенти на зимния туристически пазар. Възрастовата граница е малко по-висока при гръцките туристи. Практикуването на зимни спортове е мотив за почти всички, направили резервации тази зима, като налице са и единици, които се интересуват от почивка от общ характер, пешеходен или селски туризъм. Повечето скирои и сноубордисти се интересуват и от възможностите за СПА услуги, които се предлагат в курортите.

"След 17 декември ще започне да функционира почти цялата ски зона в Банско, което вероятно ще засили допълнително туристическия поток. Надяваме се и метеорологичните условия да подпомогнат добрия старт на сезона и стремежа за по-високо качество от страна на хотелиерите. Така към месец март ще можем да се похвалим с един от най-силните сезони за последните няколко години", казва Илиян Маринов.