Български производители в консервно-преработвателната промишленост се срещнаха с руски мениджъри в “Голямата къща” в Пловдив. В срещата участваха представители на над 20 български предприятия.
Търговското договаряне беше открито от народния представител Захари Георгиев. Според него на руския пазар продължават да съществуват перспективите за родната ни продукция. Необходима е обаче и подкрепата на държавата, заяви депутатът. Той посочи, че работи върху собствени проекти, чрез които българският бизнес да се свързва с търговски представители зад граница.
Руските мениджъри Елена Пестрякова и Алексей Пестряков презентираха своята дейност, която осъществяват в различни региони на Русия. В договарянето участваха сериозни фирми с доказани марки и стандарти. От двете страни дадоха положителен старт на контактите си. Нашите бизнесмени поканиха руските мениджъри да посетят производствените им бази, за да се запознаят с асортимента.
Притежаваме висок производствен капацитет и можем да изпълним заявени количества, акцентираха управителите на фирми. Те се поинтересуваха и от финансовите гаранции, които ще се предлагат при постигане на споразумения. От руската страна обясниха, че в механизма на обезпечение като гаранти ще участват банките.
След седмица у нас пристига и главният мениджър на руската фирма “Скарабей”. Той ще посети производствените бази на фирмите, участвали в договарянето днес. И двете страни обобщиха, че проведеният диалог е предпоставка да бъдещо взаимодействие. /Димана Тодорова, БЛИЦ