Виетнамци, молдовци и украинци масово заемат работните места у нас, тъй като българи мераклии няма или отдавна бачкат в чужбина, пише "Телеграф". Гладът за кадри е във всички сфери и представлява най-големия бич за родния бизнес. Ниската безработица от добра новина се превръща в риск дори и за държавния бюджет, става ясно от публикуваната наскоро актуализирана бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г.
Причината е комбинацията от демографски срив, изчерпана работна сила и непрекъснато растящи заплати. Това, макар и добро за домакинствата, влияе негативно върху икономиката и върху способността на бизнеса да печели и да плаща данъци, обясняват експертите от финансовото министерство. 

В Търновско например напълно липсват квалифицирани строителни работници, отчитат от местната структура на Камарата на строителите в България. Всички те са заминали да работят в Западна Европа. Затова сериозно се обсъжда въпросът да се внасят строителни работници от Молдова, Украйна и дори далечен Виетнам.

За целта вече се търсят контакти със съответните браншови организации в тези страни, за да започва транспортът на работници у нас. В Североизточна България фирмите вече масово търсят бесарабски българи за работа, тъй като заплатите у нас са много по-добри от тези в Молдова и Украйна. Транспортни фирми пък не могат да намерят шофьори и кондуктори за автобусите си.

Работници търсят и предприятията за производство на сладкарски изделия. Старите кадри се оплакват, че, за да си спестят от заплати, шефовете им започнали да наемат неграмотни роми, готови да работят за по 400 - 450 лева, като по този начин подбивали заплатите и на останалите. 

Среднисти с техническо образование или с технически умения пък са най-търсените кадри в заводите край Пловдив. Над 3000 работници са били необходими на компаниите, част от "Tракия икономическа зона" (ТИЗ) през тази година. От ТИЗ пък имат идея да привлекат и българи, които от години работят и живеят, да се върнат обратно у нас, осигурявайки им редовни доходи.

Работодателите са се насочили към българи от Украйна и Молдова, както и към наши емигранти в Гърция. За пръв път обаче фирмите от ТИЗ се обърнали и към по-бедната Северна България. Те провели срещи в градове в тази част с висока безработица и склонност на хората да се преместят в Пловдив. От общината пък гарантирали, че ще има места в детските градини и ясли за всички новодошли.