“Софийска вода” имат 50 млн. лв. несъбран дълг. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на дружествотото Иван Иванов.

По думите му е доста жалък фактът, че от тези пари поне 80 на сто трябва да дойдат от домакинствата. “Все пак няма нито една страна, където събираемостта е на 100%, освен ако управлението й не е диктатура”, каза той. От 1 юли няма да има увеличение на цената на водата, ако се направят всички разчети, каза още Иванов. Загубите на дружеството влияят на част от разходите на “Софийска вода” и на формирането на цената на водата, като я променят с от 1 до 2 ст., заради неотчетените количества. В София може и да е повече от 2 ст.
Прогнозната за 2013 г. е 1,81 лв. за кубик без ДДС. Такова увеличение са заложили от дружеството, отчитайки растящата инфлация и бъдещите инвестиции, които смятат да направят. Иванов увери, че инвестициите и печалбите на инвеститорите в следващите 5 години ще бъдат реинвестирани, така че гражданите няма да бъдат потърпевши. “Обвиняват ни, че увеличаваме капиталовите разходи, за да увеличим цената, но това не е вярно”, беше категоричен изпълнителният директор.
По думите на Добромир Симидчиев, директор „Капиталови инвестиции” в “Софийска вода” през 2009 г. капиталовият бюджет на дружеството е 52 млн. лв. при тарифа на водата от 1,17 лв. от 1 януари 2009 година. За водоснабдяване тази година от „Софийска вода” ще инвестират 19 млн. лв. като миналата година са били в размер на 14,9 млн. лв. За канализация дружеството ще отдели 14 млн. лв., като през 2008 г. са били 5,4 млн. лв., за пречистване на питейна вода от „Софийска вода” през 2009 г. ще инвестират 4,1 млн. лв. срещу 0,7 млн. лв. през миналата година. За обслужване на клиенти са заделени 4,4 млн. лв. Десислава Вангелова/БЛИЦ