Доматите поевтиняват, но скачат цените на...
Дините се продават по 0,49 лева за килограм на едро, а пъпешите - по 0,95 лева за килограм
Оранжерийните домати поевтиняват тази седмица с 8.0 на сто, до 1,38 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици се вдига с 7,3 на сто, до 1,47 лева за килограм, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.
Картофите поскъпват с 5,0 на сто и се продават по 0,63 лева за килограм.
Зелето поскъпва с 8,9 процента до 0,61 лева за килограм.
Цената на зелените чушки се качва с 1,0 процента до 1,05 лв./кг. Червените чушки поскъпват тази седмица със 7,7 на сто до 1,26 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 3,0 на сто, до 0,98 лв./кг. Лимоните се продават по 2,60 лева за килограм.
Дините се продават по 0,49 лева за килограм на едро, а пъпешите - по 0,95 лева за килограм.
Кравето сирене се търгува по 6,30 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 10,62 лв./кг.
Олиото се продава по 1,99 лева за литър.
Каймата поскъпва с 1,4 на сто и се търгува по 5,05 лева за килограм.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 4,1 на сто и се продава по 2,13 лева.
Пилешкото замразено месо поевтинява с 1,9 на сто до 4,04 лева за килограм на едро в края на седмицата.
Захарта се търгува по 1,31 лв./кг, а брашното, тип "500", поскъпва с 1,0 на сто до 0,99 лева за килограм.
Цената на ориза се повишава с 1.1 5 на сто до 1,92 лева за килограм.
Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.
Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро остана тази седмица на ниво 1.324 пункта.
От началото на септември ИТЦ е на най-ниското си ниво за 2019 година.
Базовото ниво на индекса - 1.000, е от 2005 година. Миналата година през август, когато цените на плодовете и зеленчуците сезонно се понижават, ИТЦ падна до 1.311 пункта.