Държавата трябва спешно да увеличи средствата за компенсации на работниците от предприятията, засегнати от кризата и въвели като мярка намаленото работно време, заяви в Пловдив заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че синдикатът вече е направил такова предложение, а като причина Димитров посочи и очаквания по-висок брой на потърпевшите, отколкото са предвиждали първоначалните изчисления.
"Става въпрос първо за 7 млн. лева, тоест става въпрос за около 17 000 души. Нашите подозрения и нашите очаквания са, че хората ще бъдат многократно, 20, 30 до 50 пъти повече, които ще искат да се възползват от този непълен ред на работно време.
Така че първото нещо, което трябва да се направи, е още в края на месец март да бъдат преразпределени средства от националния план за разпределение по заетостта – към тези 7 млн. да бъдат допълнени още 10, 15, 20, 30 млн., за да могат да бъдат подкрепени още фабрики, още работници.
Това е първата спешна мярка, която за нас е изключително важна. Тя запазва работните места за три месеца на работниците, като им дава възможност да работят четири часа, както знаете, да получават половин заплата и допълнително 120 лева," изтъкна пред БНР Димитров. /БЛИЦ