С 55 милиона лева ще бъде вдигнат капитала на Столична община в "Топлофикация" София. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред журналисти. Той предлага на столичния кмет държавата да прехвърли целия си капитал на общината като СОС трябва в такъв случай да поеме държавните гаранции за дълговете на "Топлофикация", предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Предложението за вдигането на капитала на "Топлофикация" сме го направили още през август, а толкова време протакахме нещата. Само опъваме нервите на хората, каза министърът.
По думите му  "Топлофикация" сега има два големи кредита, единият от които е много сложен за количествена оценка. "Искаме в случай, че Общината стане собствеик на дружеството на 100%, то тя да е тази, която да си поеме бъдещите кредити към "Булгаргаз", поясни Петър Димитров. 
По въпроса с „Кремиковци”, който може да бъде затворен, защото Министерството на околната среда и водите не му е издала екологично разрешително, министърът заяви, че е получил отговор от министър Чакъров, но поясни, че в този случай съдебна власт трябва да решие този въпрос. "Има синдици и те представляват най-големите кредитори, там се води диалогът, той не може да е в Министерството на икономиката”, бе категоричен Димитров.
Днес Министерството на икономиката и енергетиката отвори вратите си за представители на бизнеса, които са кандидатствали или имат намерение да подготвят проект за европейски средства по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.” Целта е от една страна да бъде подобрена информираността на кандидатите за европейски пари, а от друга - експертите от управляващите органи активно да съдействат на реалните и потенциални бенефициенти, като разясняват новите моменти при усвояване на средствата от ЕС.
Домакин на Отворените врати на МИЕ е Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” - управляващ орган на ОП ”Конкурентоспособност”.
Десислава Вангелова/БЛИЦ