Държавата ще поиска чрез международен арбитраж 80 млн. евро, дължими при продажбата на БТК. Това съобщи министърът на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БНР.
Компанията беше приватизирана през 2004 г. от “Вива Венчърс Холдинг” и “Адвент”. Задълженията по договора, които изтекоха през юни т.г., включват ангажимент БТК да не се препродава. През юни 2004 г. обаче е сключен нов договор с тези две дружества с клауза, в която се казва, че при определени обстоятелства при сделка за БТК държавата има право да получи 10% над цена от 300 млн. евро.
Междувременно застрахователният гигант AIG, която е собственик на БТК, обяви, че ще продаде активите си с изключение на животозастраховането и застраховките на имоти, за да върне 61 млрд. долара заем от Федералния резерв. Миналия месец Американската централна банка се съгласи да отпусне до 85 млрд. долара на компанията, за да предотврати фалита й. AIG е най-голямата застрахователна компания в света, но инвестира и в управление на активи, припомня Ройтерс.  /БЛИЦ