Изравнени акцизи за новите и старите автомобили, които се внасят у нас, искат от Асоциацията на вносителите на автомобили. Търговците се аргументират с множеството данъчни измами поради голямата разлика между ставките.
За стар автомобил, което ще рече в движение над 6 месеца или с пробег над 6 хил. км, акцизът може да бъде 20-30 хил. лв., докато за нов от същия модел акцизът е 4-5 хил. лв., и това подтиква към данъчни измами, посочи председателят на организацията Анастас Тодоров.
По изчисления на вносителите държавата губи от невнесен ДДС и акцизи между 5 и 7 млн. лв. всеки месец. За това служат фирми фантоми, които прекратяват контактите си с администрацията веднага след внасянето на автомобилите в страната. Купувачите, които най-често са големи лизингови дружества, без проблеми си възстановяват начисления ДДС, който обаче никога не е бил внасян в хазната.
Силните в бранша негодуват, че по този начин им подяждат пазара фирми еднодневки, които предлагат луксозни лимузини с 10 до 20 хил. евро по-евтини. /БЛИЦ