Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас планира да изгради съюз с лидерите на останалите страни в Южна Европа, за да подсили гръцките позиции по споразумението за преструктурирането на дълга на страната и да снижи исканията на кредиторите, пише Ekathimerini.
Очаква се Ципрас да направи сондажи за подобен съюз след като се срещне с другите социалисти-правителствени лидери на европейските държави, която ще се състои на 25 август, пише Фокус.

Очаква се на нея да присъстват министър-председателят на Италия Матео Ренци и президентът на Франция Франсоа Оланд. Цел на гръцкия министър-председател е да свика след това среща в Атина, за да разучи по-добре възможностите да изгради съюз между държавите от Южна Европа.

На предишната си лична среща Ципрас и Ренци се разбраха, че е необходимо страните от Южна Европа да направят общ дневен ред за икономиката, с който да се противопоставят на мерките за икономии, предлагани от страните в Северна Европа. Изглежда, че Оланд, както и португалският министър-председател Антонио Кошта, също са отворени към подобен съюз.