Между 150 и 170 служители на електроразпределителното дружество Е.ОN ще бъдат освободени поради недостиг на средства за работни заплати, съобщиха от компанията.
Според анализ на германската компания Е.ON, има потенциал за оптимизация на броя на служителите на цялата територия на Североизточна България, без това да се отрази негативно върху качеството на обслужване.
От Е.ОN посочват, че със своето решение за новите цени на тока Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е признала 48 процента от оперативните разходи на компанията, които включват разходи за поддръжка на електроразпределителната мрежа и заплатите на служителите. Това решение за цените оказва огромен финансов натиск върху компанията, което я принуждава да се справи със ситуацията като рационализира дейностите си, се посочва в официално становище на Е.ОN.

Преди да премине към освобождаване на служители ръководството на компанията ще предприеме оценка на квалификацията и работата на всички свои служители в деветте регионални центъра. На част от персонала ще бъде предложено да напуснат компанията срещу обезщетение в размер на 4 до 16 брутни месечни заплати, информират още от Е.ОN.
Оптимизиране на персонала предстои и в EVN. Конкретният брой служители, които ще напуснат още не е ясен, но ще им бъдат изплатени предварително определен брой заплати и по този начин компанията разчита те да напуснат по свое желание. Намаляването на персонала няма да повлияе на качеството на обслужване, заявиха от EVN. От ЧЕЗ на този етап не дават информация дали ще има съкращения на персонала на компанията.  
/БЛИЦ