Искам да съобщя, че договорихме един слот газ от Турция. Не намерихме за октомври и ноември слотове, които да са изгодни, затова Шиниър промени договора. Преговорите за доставка на слотове бяха изключително тежки и искам да благодаря на колегите от Турция и зам.-министър Байрактар, с който с общи усилия се договорихме. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов по време на брифинг. 

"По този начин предоставяме голяма част от количеството за октомври на конкурентна цена за октомври. Продължаваме преговорите и ще положим усилия за подписване на договори, с които да осигурим още доставки на конкурентни цени. Количествата не ни притесняват. Притеснява ни цената и тенденцията за системното й повишаване. Получаваме газ на цени за над  300 лева за мегават час, което е гранично за повечето компании и ще предизвикаме инфлация. Фокусът е намиране на възможно най-ниски ценови варианти за доставки на газ", каза още той. 

"Цената за газа на танкера е над 300 лв. за мегават час. Горната граница е 400 лв. на мегават час. Това ще осигури една трета от газа за октомври, азерският газ е още една трета и се очаква да намерим още една трета. После ще търсим за ноември и декември. Двата танкера за ноември и декември не можем да ги приемем, защото няма налични слотове, а тези, които са налични струват двуцифрени суми в милиони евро", допълни Христов. 

Той заяви, че България ще преговаря с Азербайджан и турски компании, които да доставят газ. Христов допълни, че към момента се преговаря "танкер по танкер". 

"Твърдо разчитаме, че от първи октомври ще заработи интерконекторът. Нямаме договорени допълнителни количества и започваме разговори от понеделник. Току що казах, че започваме разговори от понеделник и няма как да знам каква оферта ще ни отправят", заяви енергийният министър. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук