Положението на миньорите от „Бобов дол” не трябва да се използват за определени политически интересни. Трябва да се мисли в посока първо защо се е стигнало до тук, а за целта трябва да се върнем доста във времето. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Нова тв по повод скандалите в последните дни около работниците в мината.
„Държавата няма как да се намеси и да им плати парите, но пък можем да санкционира въпросният работодател. Реагирахме адекватно и незабавно, за да проверим каква е ситуацията, ние сме там – на място”, увери министърът.

„Трябва да намерим решението на въпроса – защо се стига до този системен проблем. Причината е в концесиите. Направих проверка на този случай и имам сериозни притеснения от „интересни решения”, които са били взети преди време.

МС през 2005 година взима решение да даде концесията на „Мини Бобов дол” с определени условия – договорът ще влезе в сила след приватизация или чрез силата на някаква сделка. През 2007 г. обаче се подписва Допълнение номер 1, според което правата по концесията (която не е влязла в сила) се прехвърлят на „Ураново”, което пък се преименува след това”, поясни Теменужка Петкова.

Тя бе категорична: „Така на практика държава не получава прихода от приватизацията, а е изместено от едно частно дружество”.

„Към този момент и последните данни, които имаме, мината няма да бъде затворена”, уточни тя.

„Това наистина е унизителна ситуация и дано не се допуска отново такова положение с тези хора. Ние имаме амбицията да не се случва подобно нещо. Трябва да направим анкетна комисия, която да провери всички по тази сделка”, призова енергийният министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!