От двата търга на “Булгаргаз” от 15 и 21 юни са произведени няколко договора за доставки на газ у нас. Това потвърдиха неофициално от дружеството, цитирани от  “Труд” .

Цените отново се формират на TTF, а дори след възобновяване на подаване на газ по “Турски поток” от “Газпром”, борсовите пазари са в червено и от две седмици са в зоната на 130 евро за MHh.

Сред фирмите доставчици отново са гръцките Депа и Митилинеос, но междувременно от министерството на енергетиката посочиха неофициално, че до дни ще бъде оповестено новото споразумение за доставка на азерски газ през временния маршрут от Неа Месемврия, тъй като газопроводът IGB в точка Комотини и описана в договора с Азербайджан, още не е готов за експлоатация, а сегашното изтича на 30 юни.

Висши служители от енергийното министерство признаха, че се работи ден за ден и буквално се “закърпва положението с доставките, докато се разпусне парламента”. В същото време газохранилището Чирен продължава да е запълнено едва на 34,32%.

Експерти изчислиха, че едностранното прекъсване на договора с “Газпромекспорт” от страна на правителството в оставка на Кирил Петков с решение от 13 април пък ще струва на държавата около 24 млн. евро за компенсации по лятното потребление, което България е длъжна да плати на руската страна, дори и да не го е ползвала.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!