Най-големият руски автомобилен производител „АвтоВАЗ“ заяви в понеделник, че ще изкупи дела на американския концерн General Motors (GM) в съвместното им предприятие, което сглобява превозни средства в Русия под марката Chevrolet, съобщава Ройтерс.
Тази сделка ще сложи край на присъствието на GM в руската автомобилостроителна промишленост.

Руският пазар на автомобили беше сред водещите в Европа преди налагането на санкциите от Запада през 2014 г., които в комбинация с падащите цени на петрола рязко отслабиха рублата, увеличиха разходите за закупуване на автомобил и ограничиха способността на руснаците да купуват нови превозни средства.

В резултат на това чуждестранните производители на автомобили започнаха да преосмислят своите стратегии за бизнес в Русия.

В понеделник „АвтоВАЗ“ подписа споразумение за закупуване на 50-процентния дял на GM в предприятието, чрез което двете компании произвеждат автомобила Chevrolet Niva в завода в Толиати.

„АвтоВАЗ“ не разкри финансови подробности относно сделката.

Според споразумението, заводът ще продължи да произвежда и продава автомобили под марката Chevrolet за "определен период от време", преди да премине към производство на руската марка Lada.

Създаден през 2001 г., заводът в Толиати има производствен капацитет от 100 000 автомобила годишно и произвежда Chevrolet Niva, чийто дизайн е основан на съветската марка Niva от инженерите на „АвтоВАЗ“.

Руският автомобилен пазар изпитва сериозни затруднения през 2019 г., като продажбите на нови автомобили през ноември паднаха с 6,4% на годишна база, съобщиха от Асоциацията на европейските бизнеси миналия четвъртък.