Отказването от парно на индивидуален абонат е невъзможно, заради новия енергиен закон, който бе приет от българския парламент. Това заяви супервайзерът на австрийската компания “EVN България Топлофикация” Йорг Золфернел, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Изключването от топлоподаване може да стане само след решение на общо събрание на кооперацията или жилищния блок, при което две трети от живеещите са документирали своят отказ от парно и топла вода. Представители на австрийската компания EVN, която е собственик на “Топлофикация – Пловдив” и електроразпределителното дружество, се срещнаха с градския омбудсман Юлия Юрдекова. Срещата бе инициирана от обществения защитник, заради многобройните сигнали за неуредици в сметките им за парно и ток, но на практика завърши без резултати. Липсват стимули за редовните платци, не се прави пререгистрация на отказали се от парното абонати, няма индивидуален подход за разсрочване на задълженията, каза омбудсманът. На всички обвинения от дружеството отговаряха с цитати от Закона за енергетиката и вътрешния си правилник за работа. Юрдекова изрази разочарование от безсмислената среща, но заяви, че ще поддържа контакти с компанията за повече конкретика при постъпили граждански жалби и протести.

Профилактиката на топлопреносната мрежа в Пловдив, която започна днес и ще продължи две седмици, е най-големият ремонт, който е правен някога в историята на Топлофикация, каза Йорг Золфелнер. Предстои да се монтират допълнителни съоръжения, които ще позволяват в бъдеще авариите да се отсраняват фрагментарно, т.е. да се спира топлата вода само на засегнатите от повредата или на части от мрежата за профилактиката. /БЛИЦ