Работниците от фабриката за гуми „Траял“ в сръбския град Крушевац, собственост на Христо Ковачки, е трябвало да се върнат на работа на 1 февруари, но платеният им отпуск е продължен до 13 март, съобщи белградското радио Б92.
Производството е спряно преди три месеца. Това е третото продължаване на платения отпуск и най-дългият период без производство в историята на завода, отбелязва радиото. В платен отпуск са около 1000 работници от общо 2470 служители в „Траял“. Месечно те получават 60 на сто от заплатата си или 12 хил. динара (около 133 евро), докато средните заплати в Крушевац са тройно по-високи.

Председателят на синдиката Независимост в „Траял“ Зоран Йефтич посочва, че ситуацията е много тежка, тъй като по двама трима души от семейство работят във фабриката.

Б92 отбелязва, че производството в „Траял“ никога не е спирало за по-дълъг период от този през 120-те години на съществуването на предприятието.

През ноември миналата година сръбски медии алармираха, че десетина местни компании, собственост на Ковачки, са в тежко положение заради лошо стопанисване, а работещите в тях от месеци не са получавали заплати. /БЛИЦ