Земеделски стопани блокираха пътя от Кърджали към пет общини в района в знак на протест срещу спрените от Европейската комисия пари за българското земеделие.
Те спряха движението на автомобили за половин час, като блокираха един от най-натоварените пътни участъци в района. Недоволство сред шофьорите обаче нямаше. Фермерите смятат, че решението на Еврокомисията е несправедливо и потърпевши от него са единствено българските производители. Голяма част от тях са взели кредити за поддържане на фермите и изхранване на животните, които сега трудно ще върнат. Без европейските субсидии животновъдството в Източните Родопи няма да издържи и ще фалира, твърдят протестиращите. Някои от тях вече са взели решение да ликвидират елитните стада, като Бойко Синапов, който днес заколи първата овца и обеща, че всеки ден ще бъде така. Недоволните стопани поискаха да им бъдат изплатени евросубсидиите за пасища и за предадено мляко за миналата година. Вместо пари те получавали санкции от разплащателната агенция. Протестът на фермерите ще продължи и идната седмица.

По повод докладите на ЕК от парламентарната комисия по земеделие обявиха, че отговорните български институции не са вникнали достатъчно отговорно в същността на препоръките, отправени от одитните и проверяващи мисии на Евросъюза. Депутатите от комисията изказват безпокойство, че дейността на централните звена и техните структури по места не отговарят на очакванията на производителите и реалните потребности и възможности на земеделието. Представителите искат от институциите структурни и кадрови решения, които гарантират ефективна работа по прилагане на програмите. /БНР