Катастрофални последици за туристическия сектор в България заради усложнената икономическа обстановка и дългогодишната липса на държавна политика в тази област, прогнозира бургаският депутат Румен Ангелов, предаде от морския град кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Стагнацията в международен мащаб води до промяна в нагласите на потребителите. Според икономически анализатори заради рецесията хората в Европа започват да ограничават разходите си, например за покупки на мебели и почивки в чужбина. Това неминуемо ще доведе до отлив на чуждестранни туристи, макар че този факт се неглижира, коментира Румен Ангелов. Трусове в сектора у нас ще причинят и увеличаващите се лихви по кредитите, които заетите в бранша вече трудно обслужват.
Депутатът смята, че продължаващата незаинтересованост на държавата за осигуряването на добра инфраструктура и комуникации може да изиграе ролята на фатален удар върху родния туризъм в условията на ожесточаваща се конкуренция за оцеляване на този пазар.
Правителството трябва категорично да подкрепи българския туризъм, като постъпленията от туризма в хазната не трябва да се преразпределят за други нужди, а част от тях да се използват за масирана реклама в международните туристически борси, предлага Румен Ангелов.
Народният представител настоява да се даде зелена светлина пред създаването на регионални съвети по туризъм, които ще могат много по-бързо да локализират проблемите и да ги решават по места.
Марина Шиварова, БЛИЦ