Коя държава след Унгария ще е следващата в Източна Европа, която ще бъде поразена от финансовия срив? Анализатори чертаят мрачни перспективи – съвсем скоро много от източноевропейските страни ще потърсят помощ от МВФ.
До преди няколко седмици Източна Европа изглеждаше като забравен от финансовата криза остров. Последните събития обаче не оставиха никакво съмнение, че кризата няма да подмине нито една държава. По време на приключилите във Вашингтон срещи на МВФ и Световната банка неведнъж бе отправено предупреждението, че Източна Европа е уязвима и застрашена.
МВФ публикува изявление на своя директор Доминик Строс-Кан, в което той подчерта, че последните събития повишават „несигурността на постъпленията на капитали в Източна Европа, тъй като чуждите банки, опериращи на формиращите се пазари в региона, са все по-засегнати от сътресенията”. Според Строс-Кан много държави в региона са уязвими не само поради намаляване на постъпващите капитали, но и заради изтеглянето на капитали.
Унгария стана първата източноевропейска жертва на кризата. В понеделник директорът на МВФ коментира предприетите от правителството на страната мерки за стабилизиране и обяви, че институцията е предложила техническа и финансова помощ. Само няколко часа по-късно стана известно, че Украйна също е потърсила помощта на МВФ. Тези две държави са в списъка на МВФ и Световната банка на най-застрашените в Източна Европа. Останалите са Естония, Латвия, Литва, Румъния и България. Според анализатори от други институции Турция и Полша също са високорискови.
България е в списъка на рисковите държави
Източна Европа е в трудно положение, гласи оценката и на няколко от главните американски фирми за финансов анализ и оценка на инвеститорските рискове. „Юрейжа груп” (Eurasia Group) подчертава, че предприетите в еврозоната мерки за стабилизиране са положителни и за Източна Европа. Банковият сектор на региона е доминиран от банките на еврозоната. Но източноевропейските държави зависят от политическите решения на други държави много повече от членките на еврозоната, казват анализатори от фирмата. Техните възможности да повлияят върху това кои от важните за техните пазари банки ще бъдат подкрепени и при какви условия са крайно ограничени, смятат от „Юрейжа груп”. Други анализатори казват, че източноевропейските пазари ще пострадат със сигурност, ако инвеститорите решат, че тези пазари са извън усилията за стабилизиране. Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан отбеляза: „Някои от формиращите се икономики може да имат нужда от помощ, сериозна помощ”. Той изрази готовността на фонда да подпомогне държавите в затруднение: „Ние активирахме процедури за спешно финансиране, за да можем да реагираме веднага на спешни искания за помощ”.
Много анализатори в САЩ обръщат внимание на това, че МВФ е по-добре подготвен от ЕС по отношение на помощите за източноевропейските държави. Тяхната прогноза е, че всяка закъсала източноевропейска страна-членка на ЕС ще бъде принудена да се обърне за помощ към МВФ. /Дойче веле