Фирма, специализирана в търговия с имоти, иска "Кремиковци". Финландската "Финпроминвест" е регистрирана именно с такъв предмет на дейност. Дружеството изпрати писмо за намерението си да работи с комбината и евентуално да го придобие. Засега обаче финландците не са изразили по-конкретни намерения за бъдещето на комбината, съобщава "Стандарт".
Още преди няколко седмици те са поканени на разговори в Министерството на икономиката и енергетиката, където вече няколко месеца се водят преговори и с бразилската CSN. До края на седмицата се очаква да се насрочи среща с финландците, които вече са излъчили свой представител у нас - Каралийски, каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева. Финландците обаче, въпреки съвпадението на имената, нямат нищо общо с руската "Проминвест", която е от металургичния бранш и също заяви своите намерения към "Кремиковци". Те обаче се ограничават само до търговско партньорство.

Нови протести готвят работниците в "Кремиковци" след 1 април, обяви шефът на "Подкрепа" в комбината Людмил Павлов. Синдикатите са получили официално писмо от синдика, че ако до 25 април комбинатът остане без оператор, ще бъдат съкратени 1500 работници. Профсъюзите настояват лично социалният министър Емилия Масларова да поеме ангажименти по социалните искания на работниците. Те настояват за обезщетения от 30 работни заплати и възможност за преквалификация на съкратените. /БЛИЦ