Попълнете търсена ключова дума или фраза

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

https://blitz.bg/ikonomika/fitch-potvrdi-kreditniya-reyting-na-blgariya_news309373.html Blitz.bg

Агенцията оценява положително намеренията за фискална консолидация

София, България 20 Дек. 2014, 00:37 1058 прочита 0 коментара
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България "BBB-/ВВВ", съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива. Непроменени остават и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута ("F3"), както и таванът за рейтинг на страната ("ВВВ+"). Това е третото за тази година потвърждение на суверенния рейтинг от Fitch, след оценките през януари и юли, отбелязват от българското министерство на финансите.
Запазването на стабилната перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната понастоящем са балансирани. Според агенцията рисковите фактори, които заедно или поотделно биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг включват следните хипотези: значително отклонение от официалните бюджетни цели, което би могло да рефлектира в повишаване на държавния дълг над средното ниво за този клас рейтинг; проблеми в банковия сектор, оказващи натиск върху публичните финанси и икономическия растеж; негативен икономически шок, водещ до съществено понижаване на перспективите за растежа на БВП и инфлацията в средносрочен план.<br /> <br /> От Fitch посочват, че положителна преоценка на присъдения рейтинг е възможна в случай на успешно реализирана фискална консолидация, подкрепяща дългосрочната устойчивост на публичните финанси; ускоряване на растежа на БВП и постепенно приближаване към средното за ЕС ниво на доходи; подобряване на институционалното управление и запазване на политическата стабилност, които позволяват воденето на ефективна политика.<br /> <br /> Рейтинговата агенция има предвид в своята оценка и започналото от 4 декември изплащане на депозитите на КТБ. Констатацията на Fitch е, че икономическият растеж на България е потиснат, но от агенцията посочват и основните причини за това: крехкото възстановяване в еврозоната и геополитическите рискове от конфликта Русия-Украйна. Дефлацията би могла да затрудни изпълнението на някои фискални индикатори, но в същото време по-ниските цени ще подкрепят потреблението през 2015 година.<br /> <br /> Fitch оценяват положително намеренията на правителството за фискална консолидация, с цел намаление на дефицита с 0,5 пр.п. за всяка година в периода 2015-2017 година. Въпреки увеличаването на дълга, поради по-високия от очаквания бюджетен дефицит за 2014 г., както и поради ликвидната подкрепа за банковия сектор, относително ниското равнище на държавен дълг остава силна страна по отношение на рейтинга на България.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам