Няма да има увеличение на цените на фризьорските услуги, докато хората не са в състояние да плащат повече.
Това заяви Кръстьо Капанов, председател на Националното сдружение на фризьорите и така категорично опроверга председателя на Националната организация на фризьорите и центровете за красота в България Михаил Илиев, според което гилдията се готви да вдигне тройно цените на прическите от септември.
Всеки, които увеличава цената трябва да се аргументира. Водата и токът поскъпнаха, освен това и фирмите, които търгуват с козметика, повишиха цените с по два – три процента, но ние трябва да запазим цените, защото хората нямат възможност да плащат по –скъпи услуги, мотивира се Капанов. От 3 до 10 лв. е цената на една мъжка прическа в момента и стойността на услугата е значително по – ниска в сравнение с останалите страни на Европейския съюз.

Капанов призова хората да си търсят правата, когато се ползват от услугите на фризьорите. Във всеки салон трябва да има подробен ценоразпис, където да е записано какво точно включва дадена услуга и колко струва. Не е редно да ти кажат, че една мъжка прическа струва пет лева, а да си излезеш от салона, след като си платил 15 лв., обясни Капанов.
В София са регистрирани 1200 салона, а на практика са над 1700, това е жестока конкуренция и не е възможно да има картелни споразумения и да се вдигнат цените, отбеляза и Рангел Чолаков, председател на Националната занаятчийска камара. Според него този факт обезсмисля планираната проверка на Комисията аз защита на конкуренцията. Чолаков посочи, че цените на тока и водата са лабилни и може да се предвиди увеличението им. Страшното е патентният данък, защото никой още не знае какъв ще е, смята Чолакав. За нас е важно да остане на нивото от 2007 г. , да е еднакъв за всички и е редно да се определя от правителството. След като от 2007 г. налогът стана общински, някои съвети го увеличиха три пъти и това доведе до минаването в сивия сектор на част от фризьорите, коментира той. /БЛИЦ