Руският газов гигант “Газпром” не носи отговорност за повишаването на цената на природния газ за потребителите в България. Това става ясно от официален разяснителен документ, подготвен от руската компания специално заради полемиката у нас по повод скока на цената на газа.
“Обявеното увеличаване на цената на газа в България е заради последните скокове в света на цената на петрола”, пише в документа на “Газпром”, пише в утрешния си брой в. "24 часа".  Цената на газа следва тази на петрола със закъснение от 9 месеца. 
Според компанията финалната цена на газа за потребителите у насе се определя най-малко от 6 фактора. Срд тях са процентите печалба за българските дистрибутори, данъците в България, цената на услугите по транспортиране и сихраняване на синьото гориво, динамиката на цените на петролните продукти и спекулациите на световния нефтен пазар.
"Газпром" не уточнява по каква цена продава газ на България, но твърди, че тя е в границите на цените за останалите европейски страни.
Предимството за страната ни е в географската й близост до Русия. Специалната формула, по която се изчислява цената на доставяния от Русия газ, не се различава от общоприетите в този случай практики за цяла Европа. Формулата се състои от базова цена плюс условия за индексиране, коиот са обвързани с "кошница" от петролни продукти. 
"При съставянето на ценовата формула се отчитат интересите както на продавача, така и на купувача. Всичко това означава, че "Газпром" не може едностранно да повишава цената на природния газ или по друг начин да се възползва от позицията си на българския пазар", твърди компанията.    /БЛИЦ